Specijaliteti Iz Gate Ilidze


U Gati se jelo uvijek dobro, mozda zbog vrijednih poljoprivrednika ili bogatog izbora u domacinstvima ljudi iz Gate. Mnoge domacice a i domacini nastoje koliko toliko u danasnje vrijeme da zadrze recepte koje su dobili od svojih roditelja , recepti koji su sa koljena na koljeno se prenosili na nove generacije. Kazu takav si kako jedes, zato nastojmo da i dalje odrzavamo nasu tradiciju i u Hrani..

 

Evo nekoliko Fotografija i Recepata iz Gate Ilidze...

Zeljanica


Porijeklo Pite ?!

 

O porijklu Pite bi se mogli raspravljati dan i noc, to bi bilo nesto kao da te neko upita, cija je Voda ili Vatra. Mnogo nacija koristi rijec ''Pita'' i u mnogim zemljama je slicna a toliko razlicita. Ipak mi se cini da kod nas u Bosni i Hercegovini se Pita, najcesce koristi u razlicitim oblicima, sastojcima i ukusima. A od njih smo izabrali neke, pa Bujrum...

 

 

Zeljanica

 

 

Kazu Zeljanica je Kraljica sviju pita, sto nije ni malo pretjerano. Svaki gost, koji bude ugoscen Zeljanicom, brzo je nece zaboraviti. U Proslosti kao i sadasnjosti, Zeljanica se u domacinstvu  koristi cesto, a njeni sastojci su bogati vitaminima. Nezaboravimo da je Zeljanica naj Bogatija Pita. Oni koji je spremaju znaju od ceg svega se Zeljanica sastoji. Njeni sastojci ( Brasno,Voda, Sol, Jaja, Sir ,Spinat i Blitva itd ), nose u sebi Bogat sastav, Bogatog Obroka. Svako od nas sprema Zeljanicu na svoj nacin, i najvise voli je onakvu na kakvu je navikao da jede. Mi smo skloni tome, da ono sto imamo svaki dan ili cesto , necijenimo toliko i zaboravljamo sa kojim Bogatstvom Zivimo. Sljedeci put, kad budete u prisustvu dobre Zeljanice, ne pomislite samo, to je Pita, ne, to je vise od Pite , to je Kraljica Zeljanica.

 

SF


Kljukusa

Iskustvo

 

 

Snalazljivost naseg naroda , kako u Gati , tako i citavoj B i H, uvjek je bila zadivljujuca. Uvjek se od niceg ' , pravilo Nesto ' . A to nesto je ostavilo tragove i pustilo korijene u tradiciji naseg naroda. Tako je iz nemanja i iskustva iz proslosti,  to '' Malo'' dobilo mjesto u danasnjem Svijetu. Pa neka je, jer cijelina se satoji od sitnice. A ta VELIKA SITNICA , je omiljeni obrok skoro sviju Krajisnika i okoline, a zove se Kljukusa...

 

 

 

 

Kljukusa

 

 

Sigurno ste milion puta  culi, kad ste upitali kod Kuce  '' sta ima da se jede '' ?! A Odgovor je vjerovatno bio  '' Nema nista, hoces Kljukusu, na brzinu da ti ispecem ?  ''  . Niste sigurno cesto rekli  ''ne'' !!! ''Sta Ima u toj Kljukusi ? Brasno, Voda, Jaja, Mlijeko i Sol ?  Kakva je to kombinacija ? Jeli to sve ? Da, a mozda i nije. Kljukusa je Naj jednostavnija Tajna na Svijetu . Kljukusa se moze kombinovati sa, Krompirom, Mesom i jos sa mnogo vrsta povrca. Sve zavisi u kojem kraju Bosne i Hercegovine se Kljukusa priprema. Prilozi uz Kljukusu su vecinom, Jogurt, Sir, Pavlaka, i razni zacini, kao sto su biber, curry i slicno...Nakon Kljukuse  svaki covjek ce pomisliti samo jedno, a to je, e dosta mi je Kljukuse, prenajeo sam se... Da stvarno je dosta Kljukuse, Ali do Sljedeceg Puta !!!

 

Sifet Felic

 


Kokos , Krajiska ( Koka )

Krajiska Kokos

 

Jedan od naj sladjih specijaliteta, nas iz Gate. Kako to sladokusci ( mi mesari ) znamo reci . Sve je to stvar ukusa i nacin pripreme, a nacina pripreme , '' Krajiske Kokosi'' je obilna. Od naj jednostavnije, do gurmanske pripreme, dheli smao jedna stvar, a to je friska Kokos. U ojem je pravcu odvesti, do nase je kuharske fantazije.

Nasa Krajiska kokos, ili kako je mi popularno u Bosanskoj Krajini zovemo, '' Koka'' , se u proslosti uvijek pripremala pod  '' Posebnim uslovima''. Recimo, kad dolaze gosti, ili se cuva '' Koka zivicarka '' za Zeta , koji dolazi u posjetu, njemu ekstra '' Batak '', ( danas je to smijesno ), a  i takodje pri posebnim odredjenim Vjerskim ili slavljenickim dogadjajima. Danas se ''Kokos na Bosanski Krajiski nacin '' moze svaki dan pripremiti, na jednostavan ili obilniji nacin. Kuhari kod kuce to znaju pripremiti na '' Svoj Nacin ''. Nikad nije niko odolio mirisu pecene Kokosi, koja se Servira uz Krompir, Paprike i jos mnogobrojne priloge, koje mozete sami odabrati, sve je to stvar ukusa. Domace kokosi koje sami odgajamo, naravno su mnogo vise ukusnije od '' Kupovnih'', ipak na kraju , sve se svodi na pripremu kokosijeg mesa, a to mi iz Gate, zanmo kako i na koji nacin, Milion nacina, Milion ukusa..... Bujrum

 

Sifet Felic


Krajiska KALJA

KALJA

 

Od Krajiske hrane, iz niceg je nastao jos jedan specijalitet,a zove se Kalja. Sa obzirom na hranu koju danas jedemo,ovaj specijalitet se rijetko danas upotrebljava,mada je bogatiji vitaminima od mnogih drugih. Jednom prilikiom od jednog gospodina iz drugog dijela Bosne i Hercegovine,sam cuo, kad sam ga pitao''sta bi najvise zelio da jede''.njegov odgovor je bio'' , vasa Krajiska, KALJA''. Stim sam spoznao to,da je ipak taj specijalitet, cijenjen od mnogih ,a mi smo ga skoro zaboravili.

 

 

Sta ima u toj Kalji i sta je to sto se sjecamo od nasih nana,koje su nam redovono pripremali Kalju, a mi  se  ( ne ''rado'' sjecamo Kalje ). Kalja je jako bogata vitaminima, posebno dobra jesti , Zimi , kad nam treba unutrasnje topline i otpornosti imunskog sistema. Kalja se se od prilike sastoji od : Kupusa, Junjenceg ili ovcijeg mesa sa kostima, Luka, Paradajza, Soli i Biber, naravno i nesto Ulja. U kalju se inace mogu dodati i ostale vrste Povrca. Nezaboravimo tradicionalnu nasu Bosansku kuhinju, i njenu vrijednost. Krajiska hrana nas je na neki nacin ''Rodila'', znaci ima svoju vrijednost u sebi. Sljedeci put,pokusajmo jednostavno skuhati Kalju na '' Svoj Nacin ''. Prijatno!

 

Tekst Sifet Felic